1028 Budapest, Kossuth L. u. 15-17. | Titkárság: 275-7935 | Tanári: 397-4468 | Gazdasági iroda: 275-7938

 

Előnyt élveznek-e a testvérek?

Igen. Ez azt jelenti, hogy a testvéreket rendszerint fel szoktuk venni, de nem jeleni azt, hogy minden testvért automatikusan felveszünk. Lehet olyan helyzet, hogy nem sikerül olyan bizalmi kapcsolatot kialakítani az iskola és a család között, ami arra késztetné az iskolát, hogy a család következő gyermekét is felvegye. Ilyen szempontból az, hogy az iskolának vannak tapasztalatai a családról, hátránnyá is válhat.

Előny élveznek-e a volt diákjaink gyermekei?

Igen, nagyon örülünk, ha régi diákjaink szülőként visszatérnek hozzánk. Ez az előny azonban az ő esetükben sem jelent garanciát a felvételre, az ő helyzetüket úgy kezeljük, mint a testvérek helyzetét.

Előnyt élveznek-e a Waldorf-óvodából érkező gyerekek?

Igen. Már több, mint tíz éve több gyerek jelentkezik Waldorf-óvodából, mint ahányat fel tudunk venni, ezért nem tudunk minden Waldorf-óvodást felvenni.

Hány szabad hely szokott lenni?

Az első osztályba jelentkező testvérek száma évről évre változik, az elmúlt években 17, (2013), 18, (2014), 12 (2015), 16 (2016), 21(2017) volt ez az adat.

Ehhez jönnek még a régi diákjaink gyermekei, akik évente 1-2 helyre jelentkeznek be. (Ez talán nőni fog.)  Látszik, hogy átlagosan 10-12 szabad hely van évente.

Van-e olyan óvoda, ahonnan minden gyermeket felvesznek?

Nincs. Az iskolát fenntartó alapítványhoz két óvoda is tartozik, de minden intézmény önálló egységet képez, a gyermekek felvételét az óvodák és az iskola is saját jogkörben tartja.

Van-e esélye egy olyan gyereknek bekerülnie, aki nem Waldorf-óvodából érkezett?

Igen, van, de minimális. Szinte minden évben előfordul egy-két ilyen eset.

Beadjam-e máshová is a jelentkezést?

Mindenképpen! A jelenlegi helyzetben ez a felelős viselkedés. Egyetlen gyerekről sem tudhatjuk a felvételi folyamat elején, hogy biztosan felvételt fog nyerni. Előállhat az az eset, hogy elutasítást kap és minden más helyen már lejárt a felvételi jelentkezés határideje. Az így kialakuló bizonytalanságot a gyermek sínyli meg leginkább.

Miért nem indul két párhuzamos első osztály, ha ilyen nagy a túljelentkezés?

Az iskola jelenlegi helyén nem lehet olyan méretű épületet felépíteni, amiben elférne két párhuzamos évfolyam. Új helyre egyelőre nem tervezünk költözni.

Van-e várólista?

Nincs várólistánk. Nem pontozás alapján kerülnek be a gyerekek, ahol lehetne látni, hogy ki lenne a következő a pontszámok alapján.

Befolyásolja-e a felvételt az, hogy mennyi támogatást tud a család havonta fizetni?

Nem. A felvételi folyamat lezárultával, a felvett családokkal egyeztetjük, hogy mennyivel fogja a család segíteni az iskola költségvetését. Előre ezt nem kérdezzük, így ez nem befolyásolja a pedagógiai döntést.

DE! Az iskola költségvetését a szülői támogatások nélkül nem tudja az alapítvány finanszírozni, így nagyon fontos, hogy az anyagi vonzatokat minden szülő előre és felelősen mérlegelje.

Hogyan kell elképzelni az elsős felvételi beszélgetéseket?

A felvételnél a gyermekek iskolaérettségét vizsgáljuk és azt figyeljük meg az ismerkedés során, hogy miként viselkedik közösségben, hogyan alkot önállóan.

A gyerekekből csoportokat alkotunk, ezeket a csoportokat hívjuk be péntektől vasárnapig. A gyerekek egy mesés játékon vesznek részt egy tanár vezetésével, miközben minden gyerek viselkedését figyeli egy-egy tanár a háttérből. (Mint a játszótéren a szülők, miközben a gyerekek játszanak.) Ezt követően egyéni rajzos feladatokat kapnak.

A szülőkkel egyéni beszélgetéseket folytatunk mindeközben.

Lehet-e később is csatlakozni az iskolához?

Ez elvileg lehetséges, van is rá példa minden évben, de a zsúfolásig telt osztályok és a ritka kilépések miatt nem nagy az esély.

A felvételit előkészítő estek gyermekeknek is szólnak?

Nem, ezekre az estekre kimondottan a szülőket várjuk, ilyenkor felnőtt nyelven beszélünk felnőtt kérdésekről.

Ki állítja össze az osztályt?

Minden új osztály névsorát azok a tanárok állítják össze, akik a felvételi folyamatban aktívan részt vesznek, látják a gyerekeket. Ennek a csoportnak tagja a leendő osztálytanító, de nem egyedül dolgozik.

Ha nem talált választ kérdésére, itt felteheti!

Kérjük azokat a szülőket, akiknek tavasszal vagy nyáron született gyermekük beiskolázása a 2024/25-ös tanévben aktuális, hogy még 2023-ban feltétlenül konzultáljanak az óvónőkkel, esetleg más szakemberekkel gyermekük iskolaérettségéről, és indokolt esetben 2024. január 1-15. között ne mulasszák el beadni a kérvényt az Oktatási Hivatalnak a gyermek óvodában maradásának engedélyeztetése végett.

Minden naptári év elején tájékoztató előadásokat tartunk, amelyeken nagy vonalakban bemutatjuk az iskolában folyó pedagógiai munkát, valamint az iskola szervezetét. Az előadások után lehetőség van kötetlen beszélgetésre is. Ezekre az előadásokra szeretettel várjuk mindazokat a szülőket, rokonokat, érdeklődőket, akik a jövőben hozzánk szeretnék járatni gyermekeiket.

Bővebben...

Középfokú beiskolázás

 

 

Iskolánk 13 évfolyamos egységes iskola. Az általános iskola első osztályába felvett diákokkal 13 évre tervezzük a közös munkát, a tanítás-tanulás életkori sajátosságok szerint egymásra épülő lépéseit. Nyolcadik osztály után általában csak néhányan választanak más iskolát, ezért a felvehető tanulók száma korlátozott, és évről-évre változó.

Iskolánk egyedi megoldást alkalmazó intézmény, a Waldorf-iskolákra jellemző tantervet követve a Waldorf-pedagógia módszertanát alkalmazva dolgozik.

A középfokú beiskolázás jelentkezése a KIFIR rendszeren keresztül történik.

A kilencedik osztályába jelentkező diákokat és szüleiket ismerkedő beszélgetésre hívjuk, amely előreláthatóan 2024. márciusában lesz. A pontos beosztásról az érintettek személyes értesítést kapnak.

A hivatalos jelentkezés mellett juttassák el iskolánkhoz a jelentkező diák kézzel írott önéletrajzát, melyben arra is térjen ki, hogy miért választja iskolánkat. Ez utóbbi kifejtését a szülőktől is kérjük! A jelentkezéshez kérjük, hogy fényképet is mellékeljenek.

Ennek leadási határideje: 2024. február 15.

Gimnáziumunkban 4 évfolyam + érettségire felkészítő évfolyam működik.

A hagyományos közismereti tárgyak mellett jelen van a művészeti tanulmányi terület is.

Az oktatott első idegen nyelv az angol, a második idegen nyelv a német.  Mindkét idegen nyelvet tanulják az ide járó diákok már évek óta, így a gimnáziumi években ezen tanulmányok folytatása zajlik.

A felvételi folyamat során a beszélgetésre nem kerül sor, ha a honlapon leírt tartalmú önéletrajzot a jelentkező nem küldi be határidőre. Az osztályban felszabaduló néhány szabad helyre olyan diákok kerülnek be, akik az ott tanító, és a felvételi folyamatban résztvevő tanárok szerint leginkább illeszkednek az osztály tanulmányi és közösségi profiljához. Ezért a beszélgetésre is olyanokat hív be a felvételit lebonyolító csoport, akinél ennek lehetőségét nagyban valószínűsítik.  Az elbírálás során a korábbi tanulmányi eredményeket is figyelembe vesszük, de a jó tanulmányi eredmények, a fentebb leírtak miatt, nem feltétlenül jelentenek előnyt a rangsorolás során.

Cím:

Pesthidegkúti Waldorf Iskola

Rohály Krisztina részére

1028 Bp. Kossuth Lajos u. 15-17.

 

A középiskolai jelentkezési lap és az adatlap kitöltéséhez szükséges adatok:

Az iskola neve: Pesthidegkúti Waldorf Iskola

Cím: 1028 Bp. Kossuth Lajos u. 15-17.

OM azonosító: 035346

Tagozat: 0001

Keresés

naptár

További olvasnivaló