1028 Budapest, Kossuth L. u. 15-17. | Titkárság: 275-7935 | Tanári: 397-4468 | Gazdasági iroda: 275-7938

Emlékeztek?

A „ParenTed egy olyan szülői est, ahol szülők mesélnek szülőknek olyan dolgokról, amelyek nagyon érdeklik őket.

Amikor másképp is lehetünk együtt szülők, tanárok és diákok is, azért, mert kíváncsiak vagyunk egymásra, és úgy gondoljuk, tanulhatunk egymástól, vagy csak mert szeretnénk kellemesen, jó társaságban eltölteni egy estét, vagy mert szeretnénk kitüntetett időt szánni egymás megismerésére.

A tartalmat szülői közösségünk sokszínű egyéniségei kínálják, munkájuk, szenvedélyük, bármi, ami foglalkoztatja őket már régóta vagy aktuálisan, és úgy gondolják, másokat is érdekelhet, másokban is gondolatokat ébreszthet, és persze el is szórakoztat egy kicsit, mint minden, amit örömmel csinálunk, ami az alkotás élményét adja.

Figyelj, nem mesélnél arról, mitől ragyog a szemed?” Kérdezi Ákos TedxDanubia-előadásán a ParenTed-ről mesélve, és ez a mondat a mottója is lehetne annak, amiről szeretnénk, hogy szóljanak ezek az estek.

Rendhagyó szülői estről van szó, ezért a különleges forma, az időkorlát, a kicsit show-szerű, pörgő megjelenés, színpadi keret. Talán nem mindenkinek testhezálló műfaj, más készségeket igényel, mint egy tudományos, ismeretterjesztő vagy pusztán szórakoztató műsor. A hallgatóságnak is érdemes tudnia, mi az, amit elvárhat, és mi az, amit már nem, viszont kiegészíthet az előadásokat követő szabad beszélgetés alkalmával, illetve haza vihet magával, és elmesélhet vagy továbbgondolhat magában.

Ezek az alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy más oldalról is megismerhessük egymást, hogy nagyobb érdeklődéssel forduljunk egymás felé. Bízom benne, ez elősegíti azt, hogy közös dolgunkban, a gyerekeink nevelésének iskolai színterén is még jobban együtt tudunk majd ezáltal működni. És a diákoknak is nagyon izgalmas belehallgatni, vajon mivel foglalkoznak ma a felnőttek, mit csinálnak nap, mint nap a szüleik.” Írta Déry Emőke, szülő, szervező a legelső ParenTED előadás után.

Puskás Tamás, szülő és egyik előadó pedig így emlékszik vissza a fellépésére, illetve az előadását megelőző felkészülési időre: „Először hárítottam a felkérést! Éltem a gyanúperrel! De már tudom, csak az ilyen kihívások rakják össze bennem a szanaszét heverő dolgokat. […] azután, amikor mindent beletettél, munkaórát, szorgalmat, leckefelmondást, álmatlan éjszakát, halálfélelmet és végül, lesz, ami lesz, lendülettel megjelensz, akkor lényegében megsemmisít már az első előadó remeklése és sikere.” Tamás színész, rendező, a mesterségéből adódó tapasztalatát, rutinját talán mégis próbára tette a rendkívüli helyzet, amikor a hallgatóságot szülőtársai, gyerekei és gyerekei tanárai, mindezek barátai jelentették. Egy teljesen szubjektív, egymás iránt alapvetően elfogadó és jóindulatú közeg, ami, valljuk be, talán még nagyobb elvárást ébreszt az előadóban maga iránt.

Kedves leendő Előadók! Talán ezért érdemes kipróbálni!

És kedves Közönség! Ezért is kár kihagyni, meghallgatni egymást!

A 2014/2015-ös tanév első ParenTED estjére

hívunk benneteket szeretettel,

november 6-án, 18:00-kor az iskola aulájában.

Részleteket az előadásokról később írunk, figyeljétek a honlapot!

Keresés

naptár

További olvasnivaló