1028 Budapest, Kossuth L. u. 15-17. | Titkárság: 275-7935 | Tanári: 397-4468 | Gazdasági iroda: 275-7938

Kedves Szülők, 

közel féléve felmerült az igénye egy olyan szakkörnek a suliban, melyen a hatodikos vagy náluk nagyobb gyerekek úgy ismerkedhetnének meg a programozás alapjaival, logikai struktúrájával, hogy ne a dolog technikai bonyolultságát, hanem a játékosságát, a benne rejlő lehetőségeket mutassuk meg számukra. És most úgy tűnik, elindulunk. Ehhez a Lego egyik készletét fogjuk használni, amellyel hosszú parancssorok helyett egyszerű ikonokat kell sorrendbe rakni a képernyőn.

Miért van erre szükség szerintünk? A digitális írástudás, tehát a szoftverek és internetes tartalmak használata mostanra megkerülhetetlenné vált. Azt látjuk, hogy akik valamennyire tisztában vannak a technológia alapjaival, mert saját tapasztalat útján maguk is belekóstoltak a készítés, formálás lehetőségeibe, azok nemcsak azt ismerik meg, hogyan működik a számítógép, vagy hogyan épül fel egy program, hanem könnyebben eligazodnak a tartalmak, kommunikációs felületek között. Hozzásegíti őket ahhoz, hogy ne fekete dobozként lássák az eszközöket, hanem gyúrható, módosítható anyagként. Bízunk abban, hogy ennek a szemléletmódnak az elsajátításához jó időpont az, amikor a gyermek elkezdi használni a számítógépet. Ezen a ponton érdemes megmutatni neki, hogy a rajta futó tartalmak nem elfogyasztásra váró kész termékek és hogy a kommunikációs eszközök igény szerint formálhatóak. Ha erősítjük ezt az aktív, alkotói oldalt, akkor reményeink szerint hozzásegítjük őket a tudatosabb médiafogyasztáshoz.

 

Mi nem lesz a műhelymunkában:

- a Lego által javasolt robotok összeépítése a gyári leírás alapján

- előre kiadott feladatok, amiket a gyerekek megcsinálnak

- lövöldözős, lézerfegyveres, támadó robotok

Mi lesz:

- a gyerekek által saját fantáziából összerakott robotok

- egyszerű interakciók felfedezése (pl. színfelismerésen, nyomásérzékelésen alapuló robotmozgatások)

- csoportmunka, melyben a gyerekek ideális esetben eljutnak az együtt átbeszélt tervezgetéstől a tényleges megoldásig (vagy sem és akkor az úgy jó, mindenesetre mi segítünk nekik)

 

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, olvasd el a csatolmányt a részletekért. A gyerekek számára is kitűzünk egy beharangozót a faliújságra.

pdfRobotikaMuhely.pdf

 

szép napot kívánunk:

Kangyal András, Seller Balázs, Sterk Barbara

Keresés

naptár

További olvasnivaló