Olvasnivaló >  Archívum >  A 20. tanév... > 

A 20. tanév...


Ünnepi hét       Emlékezések       EseményekCzitán Ulrike: Az első 20 év
...ahogy egy szülő látja, aki a kezdetektől velünk van.
Az Újság Huszadik év rovatában elsőként Czitán Ulrikét, szülőtársunkat kértük fel, hogy ossza meg velünk gondolatait erről az időszakról. Ulrike 19 éve kísér minket e munkában. (Megjelent a Szeptemberi Újságban)

* * *

Bognár Péter: Szellemek és tudományok
...ahogy egy volt diákunk látja - ma.
Az Újságban sorozatunk második írását Bognár Péter volt diák írta, aki Krigovszky Anna és Kökéndy Ákos osztályában, a magyarországi első Waldorf-osztályban érettségizett hat éve. Jelenleg állami ösztöndíjasként az ELTE Régi Magyar Irodalom tanszékének PhD hallgatója. (Megjelent az Októberi Újságban)

* * *

Bakonyi Katalin: Emlékkép
...arról, ahogy a nemzetközi Waldorf-közösség iskolánk megnyitását fogadta.
Bakonyi Kati 1989-ben második évét kezdte hallgatóként a kétéves stuttgarti Waldorf Tanárképzésen. A tanév a francia forradalom 200. évfordulója alkalmából rendezett "Szabadság, egyenlőség, testvériség" konferenciával kezdődött, ahol a konferencia vezetője ünnepélyesen bejelentette: "a Vasfüggöny mögött, Kelet-Európában - amiről azt gondoltuk, hogy sohasem történhet meg, most mégis -, Budapest mellett egy kis sváb faluban, Solymáron egy osztály várja holnaptól a tanítást." (Megjelent a Novemberi Újságban)

* * *

Vekerdy Tamás: "Éppen húsz éve"
...jött létre a Török Sándor Waldorf-pedagógiai Alapítvány (iskolánk, valamint a Bolyai utcai Waldorf-óvoda és a solymári Waldorf Tanárképzés fenntartója). Szubjektív töredékek az Alapítvány első húsz évéből - út a solymári tanárképzésig. (Megjelent a Decemberi Újságban)

* * *

Interjú Krigovszki Annával
...iskolánk első osztálytanítójával arról, hogyan találkozott a Waldorf-pedagógiával, az útról, amelyet az iskola az elmúlt húsz évben bejárt, a szülők szerepéről, a Waldorf-pedagógia értékeiről. (Megjelent a Decemberi Újságban)

* * *

Hadabás Éva: 20 év
...jelenlegi kézimunkatanárunk emlékezése a kezdetekre, az útra, melynek állomásaként egykor alapító szülőként vett részt az iskola létrehozásában, ahol az elmúlt 20 év során négy gyermeket tanulhatott. (Megjelent a Januári Újságban)

* * *

Mesterházi Zsuzsa: Pillanatképek a várandósság és az iskola megszületésének idejéből
...feljegyzések, naplók, levelek és emlékek alapján arról, hogy "...az álmok - ha nagyon földön járó módon is - kézzelfoghatóvá, ugyanakkor tünékeny és megfoghatatlan valósággá válnak." (Megjelent a Márciusi Újságban)

* * *

Székely Anikó: 20 év...
...tapasztalata, hogy a Waldorf pedagógia lényege olyan, mint egy rózsabimbó, lassan nyílik ki a figyelmes lélek számára, s én is tanúja és együtt-mozdulója vagyok ennek a folyamatnak... (Megjelent az Áprilisi Újságban)