1028 Budapest, Kossuth L. u. 15-17. | Titkárság: 275-7935 | Tanári: 397-4468 | Gazdasági iroda: 275-7938

Egy decemberi délután elmentünk a Moszkva térre, hogy megkérdezzünk egy hajléktalant arról, hogyan telik a karácsonya, illetve, hogy más-e a karácsony előtti időszak, mint ahogy egyébként él.

Többek között kiderült, hogy Imrének hívják, és hogy régen bányász volt, azután nyugdíjba vonult, de egy idő után nem kapta meg a nyugdíját. Meg azt is elmondta, hogy egyszer egy rendőr meg akarta ölni, de ő megvédte magát. Emiatt azóta nagy bűntudata van. Valahogy így kerülhetett az utcára, bár erről nem beszélt. Most az erdőben lakik egy romos téglaházban, van két takarója, és a Moszkva téren árul zöldséget meg gyümölcsöt. Az apja és az anyja már régen meghalt, de van egy testvére, aki vett is neki egy házat, de ő oda nem akar beköltözni, mert szerinte nem jó szívből vette neki. A Moszkván kap néha meleg ételt, de ez ilyenkor télen nagyon nehéz neki, mert nagyon hideg van. Mutatta nekünk, hogy milyen jó kabátja van, amely mellény volt. Elmondta, hogy nagyon rossz ez így, és hogy ezen változtatni kellene.

Mint kiderült, lottózik, és arról is sokat mesélt, hogy mit csinálna, ha nyerne. Elmesélte, hogy van egy szegény koldus, a Moszkván szokott kéregetni, és hogy rajta mindenképpen segítene, és hogy építene egy medencét a Moszkva tér közepére.

Amikor kérdeztük a karácsonyról, mindig azt mondta, hogy neki nagyon rossz ilyenkor, főképp, mert nagyon hideg van. A karácsony nem telik neki máshogy, mint a többi nap, ahogy ő mondta: "alszik az erdőben a fák között".

Nagyon vallásosnak tűnt, sokat beszélt arról, hogy senki nem születik fölöslegesen, mindenkiknek van valami dolga a földön. Értelmes, okos embernek tűnt, illetve okos lehetett régen, azóta már „kicsit” ivott, de még mindig sok jót tudott mondani. Bár ő azt mondta, hogy csak azért iszik néha egy pohárka vörösbort, hogy a vérkeringését segítse.

Nem tudom, mivel lehetne őt segíteni, hiszen nem lehet rajta segíteni, ha ő sem akarja. (Ha már egy házat nem fogadott el!)

De sok segítséget kap; elmesélte nekünk, hogy megbüntették a BKV-ellenőrök, és hogy apácáktól kapott segítséget, mert be kell fizetnie egy csomó pénzt, amit az apácák kifizetnek neki.

Meg kap meleg ételt meg teát ingyen, és amit árul, azt is megszerezte valahonnan.

A karácsony viszont nagyon nehéz neki. De reméljük egyszer majd jobb is lesz!

Schild Annamari, Ries Bori, Balázs Bori, Borsos Bence

Keresés

naptár

További olvasnivaló