1028 Budapest Kossuth L. u. 15-17. | Titkárság: 275-7935 | Tanári: 397-4468 |Gazdasági iroda: 275-7938

A humor volt az epochánk témája, és elsősorban Karinthy Frigyes írásain keresztül próbáltuk ellesni a titkot. Nem szégyen: utánozni próbáltuk a mestereket.

Balassa Bálint


A Tanár Úr, kérem volt a minta a mi főoktatásaink bemutatására. Íme néhány részlet:

Egy átlagos főoktatás kezdete:

"BB bejön az órára. A Samu és a Benedek az asztal alatt folytatja a sakkozást. BB ránéz az órára, és azt mondja: 'Már csak 10 perc és megjön az Andris!'. Lelkesen, vad hadonászással kezdi magyarázni a nyelvtan jól elrejtett szépségeit az álmos szemüket nyitogató diákoknak. BB-nek szinte már sikerült elhitetni a diákokkal, hogy a nyelvtan jó dolog, amikor Andris csörtet át a termen, lerombolva a tanár pedagógiai elveinek gondosan felépített várát..."

(Réka csoportja)


Magyarázom a Waldorf-bizonyítványom:

"Hát kérem, ez egy hosszú történet. De hát nem lehet mondani, hogy ez egy rossz bizonyítvány! És a tanárnak sok ilyet kell megírni, és az enyém került a végére. A 'füzetem jól ápolt', azt írja. A 'nem' csak véletlen. Biztos azt akarta írni, hogy 'a füzete nem is lehetne szebb', csak mikor a 'nem' szót leírta, csörgött a telefon. Utána nem olvasta el, és úgy fejezte be, hogy 'jól ápolt'. Így jött ki neki, hogy 'a füzete nem jól ápolt'.

A 'beszélget a társaival az órán', azt nem úgy kell érteni. Az egy kifejezés. Arra használják, ha valaki nagyon hasznosat tesz hozzá az órához. Tetszik látni, hogy többen is ezt írták. Mondom hogy ez egy kifejezés!

'Nem ír házi feladatot.' Az igen, egyszer volt, mert beteg voltam, és akartam írni, csak senki nem volt hajlandó elmondani, hogy mi volt a házi. Netán elvesztettem a tollam... meg a ceruzámat is. Kiesett a táskámból. Aztán megírtam, csak itthon hagytam.

A 23%-ot úgy tessék érteni, hogy az átlagon felül +23%!

Ez a tanár össze-vissza beszél! Neki kéne összeszednie magát!

Nem is szoktam mobilozni. Mindig ki van kapcsolva. Csak azért írja, mert mindig összekevernek a Lajossal. Tudja, ugyanolyanok vagyunk. Lehet, hogy ez nem is az én bizonyítványom, hanem az övé! Tévedés van itt! Mi nem is kapunk szöveges értékelést. Idén már jegyek vannak!"

(Dávid)


Kimagyarázom magam, amikor nincs bérletem:

"Ó, bocsánat, hozzám szólt? Hány óra? Pillanat! Mindjárt mondom... Mi? Ja, hogy a bérlet! Már értem! Várjon egy percet, mindjárt meglesz a kicsike! Ó, hát hova lett? Ja persze, tudja, én mozgássérült vagyok. Tudom, igazolvány is kéne a mentességhez. Csakhogy az igazolvánnyal az a helyzet, hogy az Állami Mozgássérült Hivatal minden évben beszedi, majd kioszt egy újat. De most nem akarják küldeni. Tudja, vizsgálják, hogy megérdemlem-e, mert bár a fél lábam béna, de ez nem igazán látszik. Bizonyára maga sem vette észre, de nem kell vigasztalnia, már megszoktam. Tudom milyen kegyetlen az élet...! Most már érti mi a helyzet, csak nem akar még mindig megbüntetni? Tudom, kevés a fizetség, törleszteni kell a BKV-s adósságot, de pont egy nyomorult gyerekből kell ezt kicsengetni? Egyébként bizalmasan közlöm, hogy apukám a BKV-nál dolgozik, ezért még pluszba is jár nekem ingyen bérlet. Bár most épp nincs itt, apukám pillanatokon belül ezt tisztázza, csakhogy az a helyzet, hogy ő vezeti a villamost. Azt javaslom, várja meg a végállomást, és ott beszéljen vele! Bár zárójelben közlöm, apámnak vannak kapcsolatai a felsőbbséggel... pl. a vezérigazgató úrral szokott együtt horgászni, és kérhet tőle egy szívességet..."

(Barnabás)


Nagy Lajos Képtelen természetrajza alapján néhány újabb állat-típus

"A közlekedő állat

A közlekedő állat egy gyűjtőnév, további alfajokra bontható. Ezeket közlekedésük fajtája határozza meg: ismerünk autóval közlekedő állatot, de van biciklis állat, zarándok állat vagy űrhajós állat is (bár ez utóbbit inkább a lebegők családjába soroljuk).

A közlekedő állat sem ragadozónak, sem növényevőnek nem mondható, inkább idegevő. Legveszedelmesebb fajtája a vezető vagy a sofőr. Ez közlekedés közben hangokat ad ki, pl.: A k...! Mit tötymörögsz itt előttem!

A közlekedő állat a legrasszistább faj (talán még az átlagembernél is jobban). A hím egyedek kifejezetten rühellik a női egyedeket, a Suzukis közlekedő állat nem létezőnek van nyilvánítva a BMW-s állat szemében, bár az megint más kérdés, hogy a BMW-s állat a legdurvább.

A közlekedő állat mindig siet! Általában mindenki megy az orra után, ezért egy híres zoológus, Kresz Géza megalkotta a róla elnevezett szabályt, hogy kordában tartsa a közlekedő állatokat. Ám a tapasztalat azt mutatja, hogy nem tartják be a szabályokat. A legveszélyesebb mutatványokat mutatják be, és ha szerencséjük van, akkor 10 szekundummal hamarabb érnek a piroshoz.

Figyelem! A legveszélyesebb közlekedő állat lehet a legszelídebb ember!"

(Dávid)

(Megjelent az iskolai újság 2009 februári számában)

Keresés

naptár

További olvasnivaló