1028 Budapest, Kossuth L. u. 15-17. | Titkárság: 275-7935 | Tanári: 397-4468 | Gazdasági iroda: 275-7938

Karácsony szent estéjétől Vízkeresztig, a Három királyok ünnepéig (jan.6.) tartó 12 nap  különleges időszaka az évnek. Aki szeretne erről többet tudni, akár praktikus útmutatót kapni a megéléséhez, olvassa el a következő oldalon megnyíló írást.

Aki pedig segítséget szeretne kapni a 2015-ös év lezárásához és 2016 megtervezéséhez, látogasson el a http://yearcompass.com/hu oldalra!

12 szent nap és 13 szent éjszaka

(Gwendolyn Fischer 2014. okt. 24-én elhangzott előadása alapján lejegyezte: Tóth Nóra)

 

A Nap körforgása 12 hónap során 365 napot tölt ki, a Holdnak viszont csak 354 napra van szüksége, hogy tizenkétszer megfordítsa arculatát. A köztük lévő 12 nap különbséget az egyes naptárak különböző módon oldják meg (pl. szökőévek).

Norvég énekek szólnak arról, hogyan lehet összhangba hozni a Hold és Nap éveket. Az északi népek átélték ennek szükségességét ahhoz, hogy megfelelően helyezkedhessünk földi életünkhöz. Felfedezték, hogy e 12 nap alatt más az ember kapcsolata a természethez és a Kozmoszhoz.

A kétarcúság jellemzi ezt az időszakot. Mivel ekkor a szokásos rend nem olyan kötött, a kozmikus ősképek, a zodiákusok mélyebben tudnak hatni a földi világba. Viszont azok az erők is lazább gyeplőre vannak engedve, melyek a Föld felől érkeznek, és a fejlődést akadályozzák. 

Az archaikus népek átélték a Kozmosz felől érkező magasrendűt és szentet, és az alulról érkező ösztönszerű hatásokat. Osztrák szokás szerint füstölővel járnak a mezőn a parasztok. (A német Rauch szó jelentése egyszerre: nyers, csiszolatlan, durva és füst.)

A 12 nap mindegyike egy-egy állatövi jegy erőhatásainak fokozott megjelenítése. Régebben jobban figyeltek az álmaikra ekkor az emberek. Egy jól megkomponált bevezető minden elemét tartalmazza a műnek. A következő év eseményeinek prófétaszerű előrejelzéseit lehet ebben az időszakban fogadni, ha ehhez fogékonnyá, érzékennyé tesszük magunkat.

Ebben segít minket a ritmusosság. Pl. nem mereven, de történhet az elalvás és ébredés nagyjából azonos időben. Ez is segíthet bennünket, hogy a lelki erőink tükröző hatása tisztább legyen, felismerhetővé váljon, ami a csillagok hatásából tükröződik.

Választhatunk ekkor egy olyan témát, amit el akarunk mélyíteni az életünkben. (Pl. a tizenkettesség által nyújtott teljességet hogyan fedezhetjük fel az életünkben.) Ez a következő évre sok inspirációt adhat, áldásos hatás a jövőre, amin ekkor fáradozunk.

Herbert Hann - az első Waldorf-iskola szabad vallás tanára - sok útmutatást kapott Rudolf Steinertől e témában is. A 12 szent éjszaka meghatározó és döntő hatású a következő év számára. Akaratunk szellemcsíráját ültethetjük el ebben az időszakban. Meghatározó, amit Szilveszter éjjelén teszünk, határozunk. Ekkor a Népszellem egy pillanatra szabadon hagy bennünket. És amit ekkor gondolunk, azt a legmagasabb hierarchikus lények tudják megragadni, és ez meghatározza a megvalósítás erejét. (Nem szó szerinti, de valósághű idézet.)

Szilveszter éjszaka a kapuja a makro- és mikrokozmikus erők találkozásának. Mit akarsz tenni a következő évben? Akarod-e szolgálni a nagy feladatot, hogy emberi lényedből létrejöhessen az „ötágú csillag”, majd a következő fokozat, a „hatágú csillag”, amikor az Isteni Erők felülről aláereszkednek, és azt várják, remélik, hogy a Föld fejlődése felől érkezik egy felfelé irányuló nyitottság, akarat az Emberek által.  És a két háromszög csillagban fonódhat eggyé.   

 

Hogyan dolgozhatunk a 12 szent éjszaka adta lehetőséggel?

Gwendolyn Fischer javaslatai

 

• Figyeljük éber figyelemmel az elalvás és a felébredés folyamatát. Készítsünk jegyzeteket a felébredéskor tapasztalt hangulatról.

• Minden napon tekintsünk vissza az elmúlt év megfelelö hónapjára!

– Milyen változások történtek akkor?

– Milyen téma foglalkoztatott?

– Mit hagytam befejezetlenül?

Gyakoroljuk az emlékezést. Vegyünk fel szálakat – hova visszük tovább?

• Éljünk annyira ritmusosan ezekben a napokban, amennyire csak lehet!

• Válasszunk ki egy témát és foglalkozzunk vele mélyen! Pl. foglalkozzunk egy fontos ember életrajzával minden nap egy kicsit.

• Tanulmányozzuk a tizenkettességet. Pl.: a zodiákust, a tizenkét erényt, a tizenkét érzéket, vagy az Új Jeruzsálem tizenkét drágakövét (Jel. 21. 19-20.).

• Figyeljünk különösen a fényekre! Az, hogy egyik nap világos, fényes, vagy sötét, borongós, visszatükröződhet a következő év megfelelő hónapjában.

• Olvassunk egy mesét minden nap, valamit, amibe elmerülünk. Ezzel kicsi oázisokat hozunk létre a napokban, amiket magunk teremtünk. Belsőleg feltekintünk és megvilágítjuk, felébresztjük a lelkünket.

• Írjunk naplót. Emeljünk ki minden nap legalább egy történést, amiért hálát adunk.

• Válasszunk egy verset, imát minden napra. Ezeket továbbvihetjük aztán a következő év adott hónapjaira. Ezáltal előkészítjük az új évet. Herbert Hahn szavaival: „Egy-egy jó magot ültetünk el az akaratunkba, a jó év érdekében.”

• Szilveszter éjfélkor: érdemes arra vonatkozó elhatározást tenni, hogy mit akarok a jövő évben tanulni, elérni.

Keresés

naptár

További olvasnivaló