1028 Budapest, Kossuth L. u. 15-17. | Titkárság: 275-7935 | Tanári: 397-4468 | Gazdasági iroda: 275-7938

A Szeptemberi Újságban - előrevetítve a tanév egyik kiemelkedő eseményét - említést tettünk az iskola 20. tanévének ünnepi megemlékezéséről. Erre az eseményre 2009. május 11-16-ig kerül sor. Közvetlenül az ezt megelőző hétvégén, az ünnepségsorozat bevezetéseként 2009. május 9-10-én, szombaton és vasárnap húszórás folyamatos sportolás jelent kihívást a vállalkozó kedvű résztvevőknek az iskolában és a Klébi tornatermében.

A 2009. május 11-ével kezdődő tanítási héten a főoktatások a megszokott rendben zajlanak, és a tanítási idő is változatlan marad. Az ünnepi program a gyerekek, a diákok részére a főoktatás után kezdődik. Ezen a héten fölidézzük a múltat, a mögöttünk álló éveket, amelyeket összekapcsolunk az iskola jelenével és reménybeli jövőjével: délelőttönként olyan "időszalagot" tervezünk, ahol filmfelvételeken megelevenednek a régi hónapünnepek, közben a most ide járó gyerekek is bemutatót tartanak; szeretnénk időszobát berendezni az iskola indulását felidéző 1989-es évről, hogy korabeli fotók, újságok, bútorok segítségével bepillanthassunk az akkori időkbe.

A délelőttöket művészeti bemutatókkal, műhelyekkel színesítenénk. A gyerekek munkáiból is tematikus kiállítást szervezünk.

Délutánonként a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt kínálunk programokat. A kisebb gyerekek számára bábelőadásokat gondoltunk, a felnőttek részére pedig aktuális nevelési-pedagógiai kérdésekről tartott előadásokat, beszélgetéseket szervezünk. Meghívjuk a Török Sándor tanítványait egy ünnepi visszaemlékezésre, illetve várjuk a régi diákokat is, hogy meséljenek az érettségit követő élethelyzeteikről, tanulmányaikról és az iskolához fűződő élményeikről.

Az estéket művészeti bemutatók töltik ki. Két este helyszínéül a 6-700 fős befogadóképességű MOM Művelődési Házat választottuk, amelyet az önkormányzat és a művelődési ház vezetése ingyen (a technikai költségek átvállalásával) bocsátott rendelkezésünkre. 2009. május 12-én, kedden jótékonysági estet szervezünk több neves művész közreműködésével. Május 14-én, csütörtökön egy nagyszabású euritmia előadást követően - amelyen a kicsiktől a nagyokig az iskola mostani és volt diákjai lépnek föl - a felső tagozatos diákokból és tanárokból, szülőkből álló kórusnak, valamint az iskola zenekarának előadásában fölcsendül Vivaldi Gloriájának több tétele. A hét többi estjének programját színdarab-bemutatók - a 8. osztály darabja, a Walaha-társulat színjátékai -, valamint a zenekar koncertje jelentik. Az ünnepi hét lezárásaként előremutató gesztuson is gondolkodunk, amely a leendő iskolaépület szimbolikus alapkőletételeként egy brosúra megjelentetése és bemutatása lehetne.

Az eseménysorozatot szeretnénk igényesen előkészíteni, megrendezni és dokumentálni; képben és írásban egyaránt rögzíteni kívánjuk.

A ünnepi hét megvalósítása rengeteg szervezési feladattal jár, amely közös erővel jobban győzhető. Keresünk a szülői körből olyan segítőket, akik a különböző szervező csoportok munkájában aktívan részt tudnának venni. Az alábbi feladatok várnak ránk:

  • Arculat-kialakítás: plakátok, meghívók, jegyek.
  • Kiállítások szervezése: művészeti munkák, volt diákok, művész-szülők kiállításai, időszoba (1989)
  • MOM-os műsorok lebonyolítása, technikai kivitelezése: kedd: művészeti-kulturális műsor ("Játék és humor"), csütörtök: euritmia, zenekar-kórus.
  • Diákok tevékenységeinek kialakítása: bemutatók (időszalag: hónapünnep filmről és élőben), színdarab (Walaha-társulat, 8. osztályos színdarab) workshop-ok (felsős műhely), sport (20 órás sportolás).
  • Előadássorozat szervezése: tematika kialakítása (nevelés, Waldorf-pedagógia), előadók meghívása (Török Sándor kör).
  • Régi diákok meghívása: fórum, visszaemlékezés.
  • Technikai kivitelezés: helyszínek, berendezés, hangosítás.
  • Dokumentálás: filmösszeállítás, újság különszám.
  • Kapcsolatok, PR: médiameghívás, szponzorálás, pályázat(ok).
Kérünk Benneteket, hogy e-mailen az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, vagy személyesen a Gyöngyinél elhelyezett dobozban legkésőbb március közepéig jelezzétek, ha van erőtök, időtök és kedvetek részt venni az ünnepi hét szervezésében és lebonyolításában. Kérjük, írjátok oda, hogy mely területen vállalnátok szervezési feladatot. Természetesen további ötleteket és felajánlásokat is várunk!

Kulcsár Gábor
a szervező csoport nevében

(Megjelent az iskolai újság 2009 februári számában)

Keresés

naptár

További olvasnivaló

  • Húsz év - emlékezések
    • Az első húsz év

      Egyszerűnek tűnő kéréssel fordult hozzám az iskolaújság szerkesztője. Azt kérte, hogy az egyik...

    • Szellemek és tudományok

      Az első emlékem, amely igaz, valójában még nem is a Waldorf-iskolához kötődik, egy nyári félelem,...

    • Emlékkép

      1989. szeptember 2-a, délután fél négy. A stuttgarti iskola színháztermében gyülekeznek az...

    • Interjú Krigovszki Annával

      A visszaemlékezések sorában Krigovszky Annával, iskolánk első osztálytanítójával beszélgettem....

    • "Éppen húsz éve"

      Szubjektív töredékek a Török Sándor Waldorf-pedagógiai Alapítvány első húsz évéből - út a solymári...

  • A huszadik tanév