1028 Budapest, Kossuth L. u. 15-17. | Titkárság: 275-7935 | Tanári: 397-4468 | Gazdasági iroda: 275-7938

Az újság novemberi számában megjelent az Artemisz Euritmia Színpad nyári lettországi fellépéséről szóló beszámoló. Most rövid összefoglalást olvashattok a csoport történetéről.

Az Artemisz Euritmia Színpad nevét 2010-ben kapta. Az alkalmat egy zenetanárnő meghívása szülte, aki egy továbbképzésen ismerkedett meg az euritmiával, s ez olyannyira megtetszett neki, hogy mindenképpen szerette volna városában, Százhalombattán is megismertetni. Több mint fél évig készítette elő, hogy az előadás megfelelő, ünnepélyes kereteket kapjon. A helyi zeneiskola hét tanára vállalta az előadás kíséretét, akik feljártak hozzánk próbálni. Részletesen, közösen terveztük meg az előadást, a helyszínt, a függönyök, világítás stb. kérdéseit. Ez az áldozatos előkészítőmunka sok erőt adott nekünk is, hogy a nyári vakáció alatt is közösen készüljünk az előadásra, ami nagy közönség előtt aratott sikert. Mivel feltétlenül nevet is kellett adni a csoportunknak, akkor választottuk az Artemisz nevet. 

Artemisz templomában Ephesosban a születés misztériumának titkait a beszéd, a hangzók titkaival kapcsolták össze. Érdekes, hogy ugyanezen a helyen élt János evangélista is, aki az Ige, a Logosz erejét, mint mindenek kezdetét állítja elénk. Az euritmia mint látható beszéd és ének, új művészetként jelent meg a huszadik század elején, de gyökerei visszanyúlnak a régi templomi táncokig. Mindannyian örömmel fogadtuk az Artemisz nevet, és a névadás után valóban sokkal intenzívebben összekovácsolódott a csoport. A próbák intenzívebbek lettek, ma már hetente kétszer próbálunk, általában 4-5 órát. Egyre több meghívást is kaptunk, először csak Magyarországon, majd külföldön is.

Mindannyian tanítás, munka mellett szakítunk időt a művészi munkára. Hogy miért csináljuk? Mert érezzük, hogy ez olyan forrás, ami a mindennapi munkánkba is lendületet, megújulást visz. A társulat legtöbb tagja több helyen is tanít, ketten az euritmiatanítás mellett osztálytanítóként is dolgoznak.

Az Artemisz csoportban a különböző évfolyamokban végzettek és volt tanáraik együtt gyakorolnak, ami a stílus egysége, a közös nyelv mellett a különböző korosztályok inspiráló együttműködését is jelenti. Az élethelyzetek változása persze a csoport összetételét is változtatja, de a rendszeres gyakorlás, a repertoár kialakítása segít az újabbak beilleszkedésében, a régebbiek újra visszatalálásában. Egy-egy darab mint közös „kincs” élő valósággá válik, és gyorsabban befogadja az újonnan beugrót az üres helyre. A rendszeres közös munka az, ami átsegít bennünket a nehezebb időszakokon. Mindannyian érezzük, hogy a pattanásig feszített összpontosítás után, egy jól sikerült előadás után egyre erősebben összetartozunk. Külön öröm, hogy iskolánk három euritmistája együtt tud gyakorolni hetente két alkalommal iskolán kívül is.

ArtemiszAz Artemisz Színpad munkájában nagyon nagy szerepet játszanak állandó művészi közreműködőink, zenészeink és versmondóink. A műsor kialakításában és kidolgozásában végig közösen dolgozunk, észrevételeikkel, odaadó játékukkal, magas művészi színvonalukkal ösztönzően hatnak gyakorlásainkra, és előadásaink sikeréhez nagyban hozzájárulnak.

A Pesthidegkúti Waldorf Iskola a kezdetektől fogva nagyon sokat jelentett az euritmia magyarországi életében. Itt folytak az euritmiaképzés első évei, minden vizsgaelőadás, az ünnepek. A karácsonyi bazárokon rendszeresen léptek fel a tanárokon kívül a különböző évfolyamok hallgatói is. Az idén a képzés 21. születésnapját ünnepeljük. Ez a felnőtté válás életkora, s valóban, a rigai jubileumi ünnepet júniusban a végzett euritmisták előadásai mellett több Waldorf-iskola általuk tanított tanulóinak gazdag programú bemutatója is követte. A Goethe-mese előadásában együtt is felléptek tanárok és gyerekek. És talán mindenki emlékszik a gyönyörű plakátunkra is, amelynek festményét itt még egyszer szeretnénk megköszönni Klenovicsné Papp Juditnak!

Az Artemisz csoport esti, „Áttűnések” című előadását közkívánatra megismételjük, mert júniusban a Jurányi színházterembe helyhiány miatt nagyon sokan nem jutottak már be. Most december 7-én, estére, az IBS színpadra reméljük, minden érdeklődőnek sikerül jegyet szerezni – jegyek a plakáton levő címen rendelhetők, vagy az iskolában elővételben az euritmiatanároktól is megvehetők.

Keresés

naptár

További olvasnivaló