1028 Budapest, Kossuth L. u. 15-17. | Titkárság: 275-7935 | Tanári: 397-4468 | Gazdasági iroda: 275-7938

Tavasszal, amikor először beszélgetni kezdtünk az idei bazár szervezéséről, rögtön rátaláltunk két gondolatra, amely nagyon szorosan kapcsolódik számunkra az adventi időszakhoz: a FÉNY és az ADÁS.


A FÉNY játékai végigkísérték a napot az aulai dekorációban, az egyes tantermekben a gyerekek munkái által és a tanáriban kialakított camera obscura segítségével is.
Az ADÁS gondolatát a programokon keresztül szerettük volna eljuttatni mindenkihez.
Sokakat megérintett a Nemadomfel együttes koncertje. Népszerű volt a Rakoncások, valamint a hagyományos programok közül a Nagyzenekar (ezúttal Murányi Panka hárfajátékával kiegészítve) és a Szülői Kórus fellépése is. Zsúfolásig megtelt a tornateremből lett Kávéház a Kiszenekar, a szülőkből alakult Papas and the Mama, a Flór Noémi - Flór Gábor - Balázs Mátyás jazz-trió, Troll Balázs és tanítványai, valamint a T-Rakija zenekar (egyik énekesük Tiszavári Ági elsős anyuka volt) fellépésére is.
A Teaházban is különleges programok voltak: Bussy Gábor a Rakoncások vezetője gyönyörű hangszereket mutatott be, Tóth Szabolcs szitárművész Mótyán Tibor tablással és egy indiai látogatóval érkezett és zenéjük mellett Indiához kapcsolódó történeteikkel szórakoztatták az érdeklődőket.
Szerettük volna, ha az advent kezdetén egy egyszerű vásári forgatag helyett olyan programokat kínálhatunk a Bazárra érkezőknek, ahol mindenki talál kedvére való elfoglaltságot, s a hangsúly egymás megismerésén, a közös tevékenységeken, az együttes élményeken van.
Az idei Bazáron sokféle kézműves programmal vártunk kicsiket és nagyokat egyaránt. Lehetett kézzel fonni és rokkázni, papírcsillagokat hajtogatni, pecséteket készíteni, angyalokat varrni, hópelyheket horgolni, mécsestartókat díszíteni, adventi koszorút kötni, gyertyát mártani, mézeskalácsot sütni, termésekből adventi díszeket összeállítani.
Népszerű program volt a játékkészítés is, ahol egyszerű – minden háztartásban felbukkanó - alapanyagokból készültek érdekes szerkezetek (pl. motor). Ennek a foglalkozásnak az alapötletét egy TED-előadás adta:
https://www.ted.com/talks/arvind_gupta_turning_trash_into_toys_for_learning?language=en
A Bazár egyik legkedvesebb története is ehhez a programhoz kapcsolódik. A teaházba érkező indiai vendég nagyon meghatódott, amikor hallott arról, hogy az iskolában a történelem tanulása során a gyerekek először az ősi Indiával foglalkoznak. Tetszett neki, hogy a Teaház hangulata is Indiát idézi. Amikor belépett a játékkészítőkhöz, éppen meséltem neki, hogy teljesen véletlenül alakult így, de ez a program is indiai „gyökerű”. Miközben a TED-előadást és az indiai előadót említettem neki, könnybe lábadt szemmel meredt egy éppen elkészült kis motorra. Kiderült, hogy Arvind Gupta a szomszédjában lakik és 6 éves korában neki is készített egy ugyanilyen motort ajándékba az azóta híressé vált tanító. Sok fotó készült, hogy Arvind Gupta is értesüljön arról, hogy a világ egy távoli pontján is örömet okoztak sok gyereknek a TED-előadásban bemutatott játékai.

                                                                                                                                                           
A nap folyamán a salátabár, a palacsintázó és a kávéház mellett népszerű lett az udvaron felállított lacikonyha is.
A Bazár szervezése a mindenkori harmadik osztálynak egy sok erőfeszítést kívánó feladata. Nagyon sokan nagyon sokat dolgoztunk. Szeretnénk azonban megosztani veletek, hogy még hányan segítettétek munkánkat más osztályokból is: Az első osztályos szülők a mézeskalácssütésben főszerepet vállaltak mind a szervezés, mind a lebonyolítás tekintetében. Melles Ági, Serény Zsuzsi, Kalocsai Kinga és Simonyi Cili sokat dolgozott előzetesen és a nap folyamán is, hogy a Pecsétműhely sokaknak örömet szerezzen. Rostás Eszter rátalált és elhozta a legszebb koszorúkötési alapanyagot, amivel eddig találkoztunk. Hunyadvári Szilvi egész nap fáradhatatlanul hajtogatta az érdeklődőkkel a szebbnél-szebb papírcsillagokat. Tiszavári Ági felkutatta a legfáradhatatlanabb zenészt, Jablonkai Juditot, aki végigkísérte hangszerén az egész napot a camera obscura látványa mellett. Kulcsár Gizka a fabatkák begyűjtésében segített hosszú órákon át. Galsai Zsolt és Forró Péter immár hagyományosan gazdája volt az udvari hamburgersütésnek. Langer Verától és Kápolnai Gábortól a kávéházi bútorokat és az udvari sütőt is kölcsönkaptuk. A nap folyamán többen beálltatok segítőnek a Kávéházba is. Köszönjük!
Az előkészületekben nagy segítséget jelentett, hogy elérhetőek voltak a korábbi évek szervezési tapasztalatai Molnár Ildi, Jámbor Judit, illetve Kaszás Zoli által „szájhagyomány” útján is. Fontosnak tartjuk, hogy a következő osztályok is megismerhessék, hogy egy-egy évben milyen kihívásokkal találkoztak a szervezők, mi is továbbadjuk majd a nálunk összegyűlt információkat.


A Bazár ideje alatt a legnagyobb nehézséget a parkolási problémák okozták. Sajnos 2 eset is előfordult, amikor a hozzánk érkezők a szomszédos utcákban úgy álltak meg autóikkal, hogy az ott lakók bejáratát teljesen elzárták. A nagy tömegben minden erőfeszítésünk ellenére sem találtuk meg ezen autók gazdáit. Kérjük, hogy a jövőben e vonatkozásban legyen mindenki nagyon körültekintő. Sok kellemetlenség elkerülhető, ha a körülöttünk élőkre jobban figyelünk.
A Bazár pénzügyi eredményének ismeretében mi is pályázatot hirdetünk majd. Ennek részleteiről a későbbiekben tájékoztatunk Benneteket.
A Bazár szervezése számunkra, 3. osztályos szülők számára nagy élmény volt. Reméljük, hogy mindenki más is jó érzésekkel gondol vissza az első adventi vasárnapot megelőző szombatra.
Szép adventet, örömteli készülődést kívánunk Nektek!
Soós Andrea és a 3. osztály szülői köre


Kalocsay Károly képei: {igallery id=4630|cid=44|pid=1|type=category|children=0|addlinks=0|tags=|limit=0} 
                
               

Keresés

naptár

További olvasnivaló